www.testfreaks.se

Recensioner, recensioner, recensioner...

Dator bildskärmar LCD/CRT

Som alltid, ska man inte inledningsvis fråga sig vilken bildskärm som skall köpas, utan hur och f...
Läs mer

Som alltid, ska man inte inledningsvis fråga sig vilken bildskärm som skall köpas, utan hur och för vad skall den användas. Det var inte så länge sedan vi satt med en klumpig 14 inch CRT-monitor, idag är det vanligare med tunna och större skärmar – ofta även i widescreen format. Idag kan vi fritt välja mellan storlekar och format utan att behöva tänka på priset alltför mycket. Eftersom den teknologiska utveckling går så fort, är det möjligt att hitta gamla modeller till billiga priser. En var försiktig, för även om de kostade en förmögenhet när de kom är de förmodligen inte lika bra som nya, billigare modeller idag.

Skärmupplösning måste naturligtvis vara kompatibel med din dator och om du vill ha bra bild kvalitet se till så att punktgraden är så låg som möjligt. Om du är en spelare ska du framförallt kolla upp response tiden; hur fort skärmen uppdaterar sig (max 16ms), fotoentusiaster bör köpa en skärm med flexibla möjligheter för att justera bild och färg inställningar. Filmfantaster bör utan tvekan köpa en wide screen och titta på kontrastvärdena. En viktig fråga för många monitorer är hur väl skärmen presterar i dagsljus. Många skärmar visar perfekt bildkvalitet när rummet är mörkt men inte alltid i dagsljus. Ett annat problem är vinkeln från vilket man tittar på tvn, vissa gamla modeller har problem med detta.

Vilka kontaktsmöjligheter behöver du? Dagarna då det endast behövdes en kontakt är över. Idag behöver vi massor av andra möjligheter, digital bild och ljud är bara några av de val du måste göra. Om du vill koppla in surround ljudssystem kräver det särskillda ingångar. Många monitorer erbjuder andra finesser än bild, det är inte ovanligt att de har inbyggda högtalare, men de är oftast sämre än separata högtalare. Något som även ofta är inkluderat är USB hub, vilket kan vara användbart om din dator till exempel står under skrivbordet. Något betydligt mindre sexigt är stället på vilket monitorn står på; det bestämmer höjden och lutningen på monitorn. Om inte det är rätt inställt kan det leda till ergonomiska problem. Du bör ta dig tid att justera bilden med ett kalibreringsverktyg – det finns flera stycken på nätet.

Efter att du valt vilka monitorer du är intresserad av, läs då tester gjorda på de olika modellerna och jämför dem med samma bilder eller videos så att du använder samma källa. Och som alltid, bildkvaliteten du ser på skärmen är mer viktig än informationen på pappret.

TIP:
Skaffa ett TV kort till din dator så fungerar monitorn som en TV i ditt hemma kontor.

Stäng
Du måste välja mellan 2 och 5 produkter för jämförelse
Sortera efter: FreakScore Popularitet Pris Namn Releasedatum Nyheter
Visar 1-50 av totalt 5220