www.testfreaks.se

Recensioner, recensioner, recensioner...

Dator bildskärmar LCD/CRT

Som alltid, ska man inte inledningsvis fråga sig vilken bildskärm som skall köpas, utan hur och f...
Läs mer

Som alltid, ska man inte inledningsvis fråga sig vilken bildskärm som skall köpas, utan hur och för vad skall den användas. Det var inte så länge sedan vi satt med en klumpig 14 inch CRT-monitor, idag är det vanligare med tunna och större skärmar – ofta även i widescreen format. Idag kan vi fritt välja mellan storlekar och format utan att behöva tänka på priset alltför mycket. Eftersom den teknologiska utveckling går så fort, är det möjligt att hitta gamla modeller till billiga priser. En var försiktig, för även om de kostade en förmögenhet när de kom är de förmodligen inte lika bra som nya, billigare modeller idag.

Skärmupplösning måste naturligtvis vara kompatibel med din dator och om du vill ha bra bild kvalitet se till så att punktgraden är så låg som möjligt. Om du är en spelare ska du framförallt kolla upp response tiden; hur fort skärmen uppdaterar sig (max 16ms), fotoentusiaster bör köpa en skärm med flexibla möjligheter för att justera bild och färg inställningar. Filmfantaster bör utan tvekan köpa en wide screen och titta på kontrastvärdena. En viktig fråga för många monitorer är hur väl skärmen presterar i dagsljus. Många skärmar visar perfekt bildkvalitet när rummet är mörkt men inte alltid i dagsljus. Ett annat problem är vinkeln från vilket man tittar på tvn, vissa gamla modeller har problem med detta.

Vilka kontaktsmöjligheter behöver du? Dagarna då det endast behövdes en kontakt är över. Idag behöver vi massor av andra möjligheter, digital bild och ljud är bara några av de val du måste göra. Om du vill koppla in surround ljudssystem kräver det särskillda ingångar. Många monitorer erbjuder andra finesser än bild, det är inte ovanligt att de har inbyggda högtalare, men de är oftast sämre än separata högtalare. Något som även ofta är inkluderat är USB hub, vilket kan vara användbart om din dator till exempel står under skrivbordet. Något betydligt mindre sexigt är stället på vilket monitorn står på; det bestämmer höjden och lutningen på monitorn. Om inte det är rätt inställt kan det leda till ergonomiska problem. Du bör ta dig tid att justera bilden med ett kalibreringsverktyg – det finns flera stycken på nätet.

Efter att du valt vilka monitorer du är intresserad av, läs då tester gjorda på de olika modellerna och jämför dem med samma bilder eller videos så att du använder samma källa. Och som alltid, bildkvaliteten du ser på skärmen är mer viktig än informationen på pappret.

TIP:
Skaffa ett TV kort till din dator så fungerar monitorn som en TV i ditt hemma kontor.

Stäng

Bildskärmar - Senaste recensionerna
Test: Nec Multisync E231W, Test: BenQ VW2420H, Test: ASUS MX279H - en 27 tums IPS-skärm (0), Test... Se senaste recensionerna

Nec Multisync E231W

Datormagazin
 • Summering: Glöm snygg design eller en glassig yta. Den här bildvisaren har sina rötter i affärsvärlden. Och det syns. Här är det massor av justeringsmöjligheter och låg miljöpåverkan som gäller.
 • Fördelar: Smart sensor. Bra justeringsmöjligheter.
 • Nackdelar: Kräver manuell kalibrering för korrekt färgåtergivning.
 • Läs hela recensionen

BenQ VW2420H

Datormagazin
 • Summering: Med 24-tummaren VW2420H vill BenQ öka kvaliteten i budgetdelen av marknaden. TFT:n har full-HD-upplösning, en stilren design och ett hyfsat lågt pris. Men viktigast är panelen.
 • Fördelar: Bra kontrast, ljusstyrka och mustiga färger. Bra pris.
 • Nackdelar: Responstiden. Behöver kalibreras för korrekt färgåtergivning.
 • Läs hela recensionen

Test: ASUS MX279H - en 27 tums IPS-skärm

hardwareluxx.se
 • Summering: ASUS erbjuder med MX279H en elegant 27-tums skärm med bildförhållandet 16:9, och får många pluspoäng genom gediget hantverk och bra bildkvalitet. Priset är dock högt och hamnar kring 3 000 kr. Redan vid första anblicken är det klart att MX279 var tänkt att utmärka sig mot konkurrenterna. Detta är särskilt tydligt i den ovanliga designen, som kännetecknas av det cirkulära stativet av metall. Metallen återfinns också i den nedre listen på displayenheten.
 • Fördelar: Bra bearbetningskvalitet, Tunn ram runt panelen, Stabil, 2 x HDMI portar och en HDMI-till-DVI adapter, Hög färgbeständighet, Låg input eftersläpning
 • Nackdelar: Bristande ergonomiska funktioner
 • Läs hela recensionen

Test: 21:9-skärmen Philips 298P4

macpro.se
 • Utdrag: När datorskärmar växer i storlek så kan det vara intressant att titta på ett nytt grepp där skärmen blir bredare men inte nödvändigtvis högre. Philips nya breda 21:9-skärm för datorer... När datorskärmar växer i storlek så kan det vara intressant att titta på ett nytt grepp där skärmen blir bredare men inte nödvändigtvis högre. Philips nya breda 21:9-skärm för datorer levererar men kräver också sin dator för att komma till sin rätt.
 • Läs hela recensionen

Recension: Asus VG248QE - Spelskärm för den kräsne gamern

techsweden.org
 • Slutsats: skärm med flyt i toppklass. Skärmens utseende är i överlag snyggt med tunn ram och röda detaljer på baksidan som ger ROG-känsla. Bildegenskaperna är bättre än första generation av snabba 120 Hz skärmar vilket är ett plus. Skärmen kan rekommenderas till alla som vill ha en snabb och bra skärm. Skärmen får två utmärkelser; rekommenderas samt prisvärd då den ligger i en bra prisnivå.
 • Fördelar: Mycket snabb(!) - 144 Hz bilduppdatering och 1 ms responstid, även med v-sync, Godkända färger, Godkända betraktningsvinklar, Smala ramar, Ergonomin: Höj- och sänkbar, lutbar, vridbar, vändbar, Medföljande Dual-Link DVI kabel, Priset
 • Nackdelar: Lite för mycket klistermärken och annan märkning, Inget enhands-grepp vid transport, Menysystemet är lite osmidigt
 • Läs hela recensionen
Stäng
Du måste välja mellan 2 och 5 produkter för jämförelse
Sortera efter: Popularitet FreakScore Pris Namn Releasedatum Nyheter
Visar 1-50 av totalt 4896