www.testfreaks.se

Recensioner, recensioner, recensioner...

Hemmabio

Som alltid, ska man inte inledningsvis fråga sig vilket hemmabiosystem som skall köpas, utan hur ...
Läs mer

Som alltid, ska man inte inledningsvis fråga sig vilket hemmabiosystem som skall köpas, utan hur och för vad skall det användas. Ett hemmabiosystem varierar mellan ett ihop-plock av gamla saker till hela rum med projektorer som kommer ned från taket samtidigt som ljuset dimmas. Sedan finns det system mellan dessa två extrema. Generelltsätt borde du i alla fall välja högtalare från samma producent och ifrån samma serie för att få matchande ljudbild, men om du har väldigt god hörsel kan du bygga ditt egna system med olika högtalare. Elektroniken måste inte komma från samma producent, men ibland underlättar det när det gäller inkoppling, fjärrkontroller osv. Så i denna artikel kommer vi fokusera på uppsättningar där alla komponenter kommer från samma tillverkare.

Ett hemmabiosystem består av en föstärkare för surround ljud, ofta med en inbyggd radio, en inbyggd eller separat CD/DVD spelare och kanske en DVD recorder – ibland med en inbyggd hårddisk – och fem eller fler högtalare beroende på vilket standard som är inbyggt i förstärkaren för dekodning av surround ljudet. Detta system kopplas sedan till en skärm, antingen en TV eller en projektor – eller både och.

Den snabba utvecklingen av hemmabiosystem har resulterat i en variation av olika standard för ljud, bild och kopplingsmöjligheter. Detta skapar mycket förvirring för konsumenter så vi ska se om vi kan reda ut det lite. Det finns fler olika standards för surround ljud, Dolby, dts, THX och andra. Det rör sig egenltigen om antalet kanaler och därmed antalet högtalare som behövs. Ju fler högtalare ju mer surround effekt får du. DVD spelare bör kunna spela minst HD kvalitet. När det gäller högtalarna kan det räcka med ett antal högtalare och en subwoofer. Placeringen av högtalarna är viktigt så läs i manualen för bästa möjliga resultat.

De billigaste och enklaste systemen säljs oftast i en box och sladdarna är färgkodade för lätt installation. Förvänta dig inte för mycket från dessa system, men de ger oftast ett ganska bra värde för pengarna. Högtalarna är ofta små och gjorda av plast. Normaltsätt har de få kopplingsmöjligheter och finesser – men det är klart att det finns ju undantag.

Om du är beredd att invester lite mer i ditt filmsystem kommer du att tjäna mycket. Till och börja med kan du välja högtalare som är anpassade till ditt rum och layout, för det andra är variationen på mottagare och spelare nästan oändlig. Ju mer avancerat systemet är ju fler kopplingsmöjligheter och finesser finns det.

Efter att du bestämt vilka hemmabiosystem du väljer mellan, läs om tester av de olika modellerna. Ta med några av dina egna CD skivor och filmer till butiken så att du kan jämföra bild och ljudkvalitet med en bekant låt eller film innan du köper ditt hemmabiosystem.

TIPS:

Vissa modeller har ett uttag för USB eller minneskort, vilket kan vara ett bekvämt sätt att komma åt musik som laddats ned från internet om du inte kan koppla in ditt hemmabiosystem till datorn.

Stäng
Du måste välja mellan 2 och 5 produkter för jämförelse
Sortera efter: FreakScore Popularitet Pris Namn Releasedatum Nyheter
Visar 1-50 av totalt 1484