www.testfreaks.se

Recensioner, recensioner, recensioner...

TV Apparater

TV apparater har genomgått en snabb utveckling det senaste decenniet, idag har vi tunna, breda sk...
Läs mer

TV apparater har genomgått en snabb utveckling det senaste decenniet, idag har vi tunna, breda skärmar som är kapabla att spela HD och till och med Full HD bildkvalitet som ofta är kopplade till ett hemmabiosystem. Denna snabba utveckling har resulterat i ett varierat antal olika uttag och kopplingsmöjligheter som självklart skapar förvirring för den normala konsumenten. Och för att göra det ännu mer förvirrande måste hon/han välja mellan projektor eller back projection sets – vilket inte kommer beröras i denna artikel.

Plasma eller LCD och HD och Full-HD?
När det gäller Plasma eller LCD behöver du inte oroa dig särskilt mycket, LCD skärmar har blivit betydligt bättre och har utmärkt bildkvalitet. Det finns fortfarande en del skillnader: plasma har högre kontrastratio men dagens LCD paneler har nästan alltid ett ratio över 1000:1 vilket är tillräckligt för att tillfredsställa det mänskliga ögat. Svarstiden är normaltsätt bättre på plasma TVs men även här har LCD skärmar blivit bättre. När det gäller färger är plasma bättre för bilder med rörelse medan LCD är bättre för statiska bilder. En annan fördel för LCD skärmen är den höga upplösningen. Det finns även prisskillnader, så om du funderar på en riktigt stor skärm, över 40 inch, så borde du skaffa en plasma. Och var säker på att ny och bättre teknologier finns runt hörnet.

När det gäller HD eller Full-HD påverkas valet av skärmstorleken och avståndet mellan skärmen och tv-soffan. Om du köper en skärm runt 50 inch eller större och sitter två, tre meter ifrån kommer du garanterat behöva Full-HD. I andra fall kommer du inte se någon stor skillnad. Om du ska koppla ihop den med en spelkonsol, dator eller blu-ray spelare är det bästa valet Full-HD för maximal kvalitet.

En viktig fråga är alla apparater är hur bra de presterar i solljus. Många TV har perfekt bildkvalitet när rummet är mörkt men inte alltid i dagsljus. Vissa TV apparater kan automatiskt justera sig till ljuset i rummet – en bra funktion för till exempel sommarhuset.

Utbudet av TV apparater är brett, det finns fortfarande CRT-TVs men de är oftast äldre modeller som fortfarande tillverkas. Majoriteten av de skärmar som finns idag är flat-screens, dvs. tunna skärmar. I de lägre prisklasserna hittar vi idag flat-screens med enkla funktioner, dessa har ofta men inte alltid HD ready och har få kopplingsmöjligheter. Dessa TV set ger ofta bra värde för pengarna men baseras oftast på gamla teknologier och är därför inte kompatibla med alla de senaste finesserna. Nästa steg är modeller med mer finesser och senaste teknologi, de kan innehålla inbyggda digitala tuners och/eller DVD-spelare. Slutligen finns det avancerade TV set för de som vill bygga sitt egna system. De baseras ofta på ett separat media center med till exempel möjlighet att ha fler än en skärm (kanske en projektor och en flat-screen). Det som är viktigt oavsett vilken skärm du väljer, är att se till så att den kan kopplas till utrustning som du vill använda, till exempel en dator eller mer än en video källa.

När du har bestämt hur och vad du skall använda din TV till, leta efter test på intressanta modeller – och kom ihåg att bildkvaliteten är mer viktig än teknologin.

TIPS:
En flat-screen sätts ofta direkt på väggen, men se dig om för mer flexibla lösningar. Det finns många tillverkare som gör väggfasta ställningar till skärmar och det finns flera olika typer av ställningar, en del kan rotera och vissa har konsoler för högtalare.

Stäng

Begränsa sökningen(8599 träffar)

Lägg till filter:

  • Pris
Du måste välja mellan 2 och 5 produkter för jämförelse
Sortera efter: FreakScore Popularitet Pris Namn Releasedatum Nyheter
Visar 1-50 av totalt 8599